czwartek, 26 czerwca 2014

Wyborne Śniadania - Pancakes

Zauważyłam, że nie dość, że zaniedbuję na moim blogu mój słodki ząb (czy w języku polskim istnieje w ogóle takie wyrażenie? czy jest to kalka z języka angielskiego?) to jeszcze bardzo poważnie zaniedbuję tak ważny posiłek jakim jest śniadanie! Postanawiam to niniejszym naprawić i, jeśli to tylko możliwe, nadrobić moje zaległości. A wiem, że nie będzie to proste!
Przepis ten towarzyszy mi o tak wielu lat, że nawet nie jestem pewna, kto pierwszy nakarmił mnie Pancake'ami (chyba była to moja kuzynka Karolina :)). Jest to jedno z moich ulubionych śniadań na słodko i na ciepło. Chyba nie ma osoby, która odmówiłaby sobie tych małych słodkawych placuszków, które można, za przykładem Brytyjczyków, smakować również z bekonem, choć, statystycznie, nasz polski naród preferuje je z miodem, cukrem lub dżemem. Częstowałam już nimi wiele osób i wszystkie, jak jeden mąż, rozpływały się w zachwytach nad ich smakiem.




Jeśli chcecie zaskoczyć kogoś śniadaniem (do łóżka *wink wink*) jest to najlepszy kierunek w jaki możecie się udać, a jednocześnie najbezpieczniejszy, bo o ile ich nie spalicie, nie ma siły by nie wyszły!

Będą Wam potrzebne:
  • patelnia teflonowa na której da się smażyć bez tłuszczu lub specjalna patelnia do smażenia naleśników
  • 30 g masła
  • 125 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  1. Masło topimy i zostawiamy, żeby lekko ostygło.
  2. Mikserem mieszamy wszystkie składniki, gdy ciasto jest gładkie powoli, cały czas miksując, wlewamy roztopione masło. 
  3. Na patelni, bez tłuszczu, smażymy malutkie placuszki. Z tej porcji mnie wyszły 24 sztuki. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz