środa, 11 czerwca 2014

Pyszny powód dla którego wczoraj nic nie opublikowałam...

Nie mam wiele na swoje usprawiedliwienie... nawet zaczęłam go tworzyć (o szpinaku miał być/będzie), ale nie byłam w stanie go dokończyć. Jedna sprawa, że nie miałam już weny o 23, a druga, że wcześniej tego wieczoru przygotowałam wspaniałego drinka, który przyjemnie szumiał mi w głowie (ale uniemożliwiał prawdziwe skupienie się na pisaniu :))
Jest to kolejny przepis, który mogę umieścić w kategorii truskawkowe szaleństwo :) Ostatnie dni były bardzo ciepłe co zaowocowało (pun totally intended) najsłodszymi truskawkami. Pani która mi je sprzedawała nie była najmilsza i na dodatek z 1 koszyka musiałam wyrzucić 15 zepsutych truskawek, ale all in all bardzo się cieszę, że je kupiłam, bo dzięki nim mogłam sobie przypomnieć jak bardzo mój plebejski gust lubi, tak zwanego, ruskiego szampana :) 
Prawdą jest, że dotychczas szczyciłam się raczej mocną głową, więc do końca nie rozumiem dlaczego mi w niej zaszumiało :> Może to słodycz truskawek, a co za tym idzie duże tempo spożycia (hahahahaha :P) spowodowały taką reakcję mojego mózgu. Przepis dla osób 18+, ale podam też wersję dla dzieci :)
A w ramach przeprosin, że przez 5 dni nic nie publikowałam pod przepisem na Rossini coś jeszcze dobrego do picia. Nie przegapcie!



Przepis na Rossini pochodzi z Toskanii, także jak tylko tam uda mi się pojechać koniecznie muszę spróbować real deal ^^'

Szampański Koktajl Rossini

Będą Wam potrzebne:

  • ok 0,5 kg truskawek (może być więcej, taka porcja wystarcza na mniej więcej 5 kieliszków)
  • 1/4 szkl cukru
  • sok z cytryny
  • szampan (opcjonalnie woda gazowana dla niepijących alkoholu)
  • blender
  • kieliszki lub szklanki

  1. Truskawki wrzucamy do wysokiego naczynia, wsypujemy cukier, wlewamy sok z cytryny i miksujemy blenderem na mus.
  2. Do każdego kieliszka nakładamy 2-4  łyżki musu truskawkowego.
  3. Zalewamy powoli szampanem (spieni się, więc trzeba uważać)/ wodą gazowaną.
  4. Delikatnie mieszamy łyżką. Ewentualnie stroimy kawałkiem truskawki.
  5. Podajemy od razu.
Smacznego!!!

Na pewno nie raz obierając nożem truskawki do dżemu lub innych przetworów zastanawialiście się czy nie dałoby się czegoś zrobić z szypułkami, które obetną nam się z odrobiną truskawki. Teraz już wiecie, że a i owszem można :) Przedstawiam wam przepis na wodę truskawkową.





Będą Wam potrzebne:
  • szypułki z truskawek (umyte!)
  • woda
  • duży słoik
  1. Do słoika wrzucamy szypułki, zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę - dwie, aż  woda nabierze smaku.
  2. Pijemy! :)


P.S. Przepis ze strony food52.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz