Ten post dedykuję w całości Eunice, która prosiła mnie o przepisy na szpinak :) To jest mój ostatnio ulubiony przepis szpinakowy, bo jest lekki i wiosenny (letni? chyba letni, biorąc pod uwagę panującą temperaturę :)
Szpinak jest super warzywem, można go jeść ugotowany i na surowo, mrożony też jest dobry, nie traci koloru pod wpływem obróbki termicznej i zawiera wiele witamin, co jest niesamowicie istotne! Nie. Hodowcy szpinaku nie zapłacili mi za reklamę :) Po wielu latach głębokiej nienawiści do tego warzywa odkryłam jego dobrą stronę i moje uwielbienie jest ogromne! Tak ogromne, że podczas rocznego pobytu w Leon w Hiszpanii co najmniej raz w tygodniu jadłam makaron ze szpinakiem (także dlatego, że było to najtańsze danie :)).
Szpinak jest super warzywem, można go jeść ugotowany i na surowo, mrożony też jest dobry, nie traci koloru pod wpływem obróbki termicznej i zawiera wiele witamin, co jest niesamowicie istotne! Nie. Hodowcy szpinaku nie zapłacili mi za reklamę :) Po wielu latach głębokiej nienawiści do tego warzywa odkryłam jego dobrą stronę i moje uwielbienie jest ogromne! Tak ogromne, że podczas rocznego pobytu w Leon w Hiszpanii co najmniej raz w tygodniu jadłam makaron ze szpinakiem (także dlatego, że było to najtańsze danie :)).
Sałatka, którą dziś wam proponuję jest prosta jak... nie wiem (możliwości dokończenia tego porównania są nieskończone jak kiedyś wyliczałam z Magdą: koń, dzik, fiks, zginanie cepa itd... wliczając w to kilka nie całkiem politycznie i socjalnie poprawnych). Wystarczy zmieszać wszystkie składniki i jeść!
Będą Wam potrzebne:
Będą Wam potrzebne:
- świeży szpinak (nie musi być baby)
- ser feta
- zielony groszek (świeży lub mrożony, z puszki się nie nadaje)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- Szpinak umyć i osuszyć.
- Fetę pokroić w kostkę.
- Groszek zblanszować (mrożony gotować 3-5 minut w małej ilości wody - przepis na opakowaniu powinien podpowiedzieć gdybyście mieli wątpliwości; nie rozgotujcie). Wystudzić.
- Oliwę zmieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
- Wszytko wymieszać razem i delektować się smakiem!
Smacznego!!
P.S. Inspiracja: tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz