sobota, 31 maja 2014

Wiosna jarzyną stoi

Szparagi są jednym z moich warzyw (choć jest ich wiele, więc samo wyróżnienie nic nie znaczy ;)). Tradycyjnie z piekarnika są najczęstszym gościem na naszym stole, ale odrobina ekstrawagancji warzywnej jeszcze nikomu nie zaszkodziła, więc dziś przedstawiam Ciasto francuskie nadziewane szparagami i cukinią. Wydawałoby się, że jest to w miarę proste danie, a jednak nie wszyscy sobie dobrze radzą z ciastem francuskim. Problem polega na tym, żeby powstały słynne listki  w cieście po jego upieczeniu - sekretem jest wysoka temperatura piekarnika. Trzeba jednak bardzo uważać, żeby w efekcie nie spalić naszego dania :) Pyszne, proste (hahaha...) i bardzo, bardzo sycące!






Na 4 głodne osoby potrzebujemy:
  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 mała cukinia
  • 1 jajko
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (takiego co ma chyba 270 g,  najlepiej wyjąć je gdy rozpoczynamy gotowanie, żeby odtajało)
  • 200 g śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • Zielona pietruszka
  • Sól pieprz
  • Trochę star tego sera cheddar (może być ewentualnie jakiś inny żółty) 

  1. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, wiążemy razem sznurkiem (w kolorze naturalnym, NIE niebieskim :-P) i gotujemy 15 min na stojąco w wodzie z solą, cukrem i masłem (jeśli mamy garnek do gotowania szparagów to super, jeśli nie to wybieramy jakiś głęboki garnek tak by stałe one na dnie a główki wystawały ponad wodę, zakrywamy garnek pokrywką).
  2. Cukinie myjemy,  przekrawamy wzdłuż i szatkujemy w półksiężyce.  Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy cukinie aż się zrumieni doprawiając solą. 
  3. Odkładamy 1 łyżkę śmietany,  a resztę mieszamy z posiekaną pietruszką,  potartym serem, doprawiamy solą i pieprzem. 
  4. Ugotowane szparagi odcedzamy i studzimy (najlepiej położyć je na desce, rozciąć sznurki i delikatnie rozłożyć szparagi, tak by leżały w jednej warstwie - szybciej się wystudzą). 
  5. Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy na pół oba płaty.  
  6. Na tak przygotowane ciasto wykładamy śmietanę z ziołami,  cukinię i szparagi (naturalnie po porcji na każdy kwadrat).  Smarujemy brzegi białkiem i zawijamy: najpierw dwa węższe końce, następnie dłuższe boki zawijamy do środka tak by się złączyły (czynności powtarzamy dla każdego płata ciasta). Paszteciki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, tak by złaczenie było od spodu. Pozostawioną łyżkę śmietany mieszamy z żółtkiem i taką mieszanką smarujemy od góry ciasto francuskie. 
  7. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika (200 St.  C.) i pieczemy przez ok. 25 min. 
  8. Można jeść zarówno na ciepło (jako danie główne lub dodatek do mięsa) lub na zimno (także na śniadanie ;)).




Ha! I udało mi się jeszcze w maju opublikować kolejny wpis!! Small victories! *.*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz