piątek, 30 maja 2014

Mój ulubiony przepis

Każdy z Was ma na pewno jakiś swój ulubiony przepis, taki, który zawsze nam wychodzi, który lubimy powtarzać w nieskończoność, który nigdy nam się nie nudzi.

Ja też taki mam. Nie jest to przepis na najszybszy obiad świata, ale za to smak potrawy rekompensuje wszelkie niedogodności związane z oczekiwaniem. Moja rodzina (a przynajmniej moja siostra) to także wielbiciele tego przepisu, choć poza mną nikt jeszcze nie próbował zamienić go w postać jadalną. Możliwe, że tylko mnie wychodzi on tak smacznie, ale w to wątpię, ponieważ jest to kolejny przepis z tych dziecinnie łatwych i do wykonania przez każdego. Także do dzieła Moi Drodzy Pizzę czas zrobić! 

Przepis bazowy na ciasto pochodzi z książki Mamma Mia! Prawdziwa kuchnia włoska pióra Cristiny Bottari.
Jak widać na pizzy są dwa rodzaje sera: jakiś zwykły żółty i rokpol*, to właśnie tłusty rokpol sprawia, że pizza jest bardziej wyrośnięta po bokach i, hmm, bardziej crispie w środku.


Tak więc pizza:

Ciasto (inaczej zwane spodem):

  • 400g mąki
  • szczypta soli
  • 12g drożdży ( świeżych)
  • 200ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
Dodatkowo do pizzy potrzebujecie:
  • pomidory pokrojone w kostkę (najlepiej z puszki, świeże nie są najlepszym pomysłem na pizzę :) wybierzcie takie, które nie zawierają w sobie nic poza pomidorami, ewentualnie bazylią),  jeśli będą miały dużo soku to odlejcie na sitku i ewentualnie jak zobaczycie na pizzy, że są niewystarczająco mokre to łyżka podlejecie pozostawionym sokiem
  • sól
  • kilka ząbków czosnku
  • pietruszka (zielona)
  • oliwa z oliwek
  • ser (może być jakiekolwiek żółty, pleśniowy, albo parmezan, choć moje doświadczenie mówi, że jeśli ser jest bardzo tłusty to pizza mniej wyrośnie)

Proces przygotowania pizzy:

  1. Drożdże i cukier rozpuść w ciepłej wodzie, zagnieść z mąka, solą i oliwą (ja zawsze wymieszam mąkę z solą i drożdżowym mixem łyżką, a potem dodaje oliwę i wyrabiam ręką) - odstawić na 2h do wyrośnięcia (w ciepłym pomieszczeniu, miskę zakryć ściereczką). 
  2. Rozwałkować do formy (posyp ciasto trochę mąka żeby nie przywierało do wałka). Ta ilość ciasta pasuje do okrągłej i prostokątnej formy, najlepiej piec na papierze. Jeśli nie macie walka to można też rękami rozgnieść ciasto do okrągłej formy: jest taka technika gdzie spłaszczoną kulkę ciasta zaczynacie kręcić na blacie tak jakby rozciągając ją na boki ale trzeba uważać,  żeby w środku ciasto za cienkie nie wyszło. 
  3. Na pizzy rozprowadzamy pomidory zostawiając około 1 cm białego brzegu, solimy, czosnek siekamy w plasterki i rozkładamy na pizzy, siekamy pietruszkę i też posypujemy nią pomidory, polewamy oliwa, zwłaszcza blisko brzegów (nie bardzo dużo 3-4 łyżki), sypiemy serem.
  4. Piec ok 20-25 min w piekarniku zagrzanym do 220 St.   
  5. To jest wersja podstawowa. Można porzucić pietruszkę, dodać kiełbasę (nie bardzo tłustą), paprykę ostra,, ect. Jeśli robicie z samymi serami (mozzarellą, gorgonzolą,  parmezanem i innymi), bez pomidorów, nie polewajcie oliwą, bo będzie za tłuste.  Jeśli lubicie ostre to popieprzcie pomidory ;-), w ogóle pomidory możecie doprawić tak jak lubicie najbardziej: bazylią, chili, oregano... ;-)
Powodzenia! Wbrew temu co może się wydawać jest to najprostszy obiad świata... (no może poza spaghetti z tuńczykiem :))

*Rokpol jest serem z niebieską pleśnią wzorowanym na francuskim serze roquefort. Nazwa ma wskazywać na miejsce produkcji, czyli Polskę. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz