Każdy z Was ma na pewno jakiś swój ulubiony przepis, taki, który zawsze nam wychodzi, który lubimy powtarzać w nieskończoność, który nigdy nam się nie nudzi.
Ja też taki mam. Nie jest to przepis na najszybszy obiad świata, ale za to smak potrawy rekompensuje wszelkie niedogodności związane z oczekiwaniem. Moja rodzina (a przynajmniej moja siostra) to także wielbiciele tego przepisu, choć poza mną nikt jeszcze nie próbował zamienić go w postać jadalną. Możliwe, że tylko mnie wychodzi on tak smacznie, ale w to wątpię, ponieważ jest to kolejny przepis z tych dziecinnie łatwych i do wykonania przez każdego. Także do dzieła Moi Drodzy Pizzę czas zrobić!
Przepis bazowy na ciasto pochodzi z książki Mamma Mia! Prawdziwa kuchnia włoska pióra Cristiny Bottari.
Tak więc pizza:
Ciasto (inaczej zwane spodem):
Jak widać na pizzy są dwa rodzaje sera: jakiś zwykły żółty i rokpol*, to właśnie tłusty rokpol sprawia, że pizza jest bardziej wyrośnięta po bokach i, hmm, bardziej crispie w środku. |
Tak więc pizza:
Ciasto (inaczej zwane spodem):
- 400g mąki
- szczypta soli
- 12g drożdży ( świeżych)
- 200ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
Dodatkowo do pizzy potrzebujecie:
- pomidory pokrojone w kostkę (najlepiej z puszki, świeże nie są najlepszym pomysłem na pizzę :) wybierzcie takie, które nie zawierają w sobie nic poza pomidorami, ewentualnie bazylią), jeśli będą miały dużo soku to odlejcie na sitku i ewentualnie jak zobaczycie na pizzy, że są niewystarczająco mokre to łyżka podlejecie pozostawionym sokiem
- sól
- kilka ząbków czosnku
- pietruszka (zielona)
- oliwa z oliwek
- ser (może być jakiekolwiek żółty, pleśniowy, albo parmezan, choć moje doświadczenie mówi, że jeśli ser jest bardzo tłusty to pizza mniej wyrośnie)
Proces przygotowania pizzy:
- Drożdże i cukier rozpuść w ciepłej wodzie, zagnieść z mąka, solą i oliwą (ja zawsze wymieszam mąkę z solą i drożdżowym mixem łyżką, a potem dodaje oliwę i wyrabiam ręką) - odstawić na 2h do wyrośnięcia (w ciepłym pomieszczeniu, miskę zakryć ściereczką).
- Rozwałkować do formy (posyp ciasto trochę mąka żeby nie przywierało do wałka). Ta ilość ciasta pasuje do okrągłej i prostokątnej formy, najlepiej piec na papierze. Jeśli nie macie walka to można też rękami rozgnieść ciasto do okrągłej formy: jest taka technika gdzie spłaszczoną kulkę ciasta zaczynacie kręcić na blacie tak jakby rozciągając ją na boki ale trzeba uważać, żeby w środku ciasto za cienkie nie wyszło.
- Na pizzy rozprowadzamy pomidory zostawiając około 1 cm białego brzegu, solimy, czosnek siekamy w plasterki i rozkładamy na pizzy, siekamy pietruszkę i też posypujemy nią pomidory, polewamy oliwa, zwłaszcza blisko brzegów (nie bardzo dużo 3-4 łyżki), sypiemy serem.
- Piec ok 20-25 min w piekarniku zagrzanym do 220 St.
- To jest wersja podstawowa. Można porzucić pietruszkę, dodać kiełbasę (nie bardzo tłustą), paprykę ostra,, ect. Jeśli robicie z samymi serami (mozzarellą, gorgonzolą, parmezanem i innymi), bez pomidorów, nie polewajcie oliwą, bo będzie za tłuste. Jeśli lubicie ostre to popieprzcie pomidory ;-), w ogóle pomidory możecie doprawić tak jak lubicie najbardziej: bazylią, chili, oregano... ;-)
Powodzenia! Wbrew temu co może się wydawać jest to najprostszy obiad świata... (no może poza spaghetti z tuńczykiem :))
*Rokpol jest serem z niebieską pleśnią wzorowanym na francuskim serze roquefort. Nazwa ma wskazywać na miejsce produkcji, czyli Polskę. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz