Bez większych wstępów najprostszy przepis na sos beszamelowy.
Będą Wam potrzebne:
- łyżka margaryny,
- łyżka mąki,
- kostka rosołowa /ewentualnie/ lub sól, pieprz
- ok. 1/2 l mleka, lub więcej jeśli dużo sosu potrzebujecie, ale wtedy zwiększcie ilość mąki i margaryny trochę
- gałka muszkatołowa
Przygotowujemy sos beszamelowy na wolnym ogniu: topimy margarynę, a następnie rozpuszczamy w niej kostkę rosołową (można opuścić ten etap, jeśli ze względów zdrowotnych lub/i ideowych nie używamy rosołu w kostkach; w takim wypadku gotowy sos beszamelowy należy doprawić solą i pieprzem). Dodajemy łyżkę mąki i chwilkę podsmażamy, aby spęczniała. Kolejno, przy pomocy trzepaczki, rozprowadzamy mąkę w mleku, tzn.: do garnka z podsmażoną mąką po trochu wlewamy mleko i intensywnie mieszamy trzepaczką, aby pozbyć się grudek. Postępujemy tak, aż zużyjemy całe mleko, lub powstanie pożądana przez nas ilość sosu. Całość zagotowujemy i doprawiamy gałką muszkatołową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz